Onderhoud & schoonmaken van het bankstel

De bekleding van de bank

Banken zijn er in vele soorten, uitvoeringen en samenstellingen. Voor het onderhoud van de bank is de soort of uitvoering niet van belang. De samenstelling van de bekledingsstof wel. Dit kan op basis van natuurlijke materialen zijn of op basis van synthetische materialen, zoals polyester of acryl.

De meeste bankstellen bij Meubelboer.nl hebben een bekleding op basis van synthetische materialen. Dit heeft te maken met de voordelen hiervan: synthetische materialen nemen weinig vocht op en zijn minder gevoelig voor verkleuring. Bovendien komt het de prijs ten goede, terwijl de kwaliteit gewaarborgd blijft.


Belangrijk om te weten

Stoffen bekleding zal onder invloed van gebruik, daglicht en zoninval na verloop van tijd altijd in meer of mindere mate verkleuren. Tegen gebruik en daglicht is niet veel te doen. Beschermen tegen direct zonlicht kan natuurlijk wel door zonwering te gebruiken.

Door het gebruik van de bank zal elke stof enigszins oprekken en dus plooien gaan vertonen. Afhankelijk van de stofsoort ontstaat in meer of mindere mate plooivorming. Vooral in rugkussens, zittingen en eventueel armleggers. Dit hoort bij de eigenschap van stof en is niet iets om u zorgen over te maken.

Ga nooit op arm- of rugleuningen staan of zitten. Er kan grote schade ontstaan doordat u door de constructie heen zakt.

Verplaatsen van een bank alleen doen door de bank aan de onderkant op te tillen. Dus niet door aan de stof/stoffering en/of de armleuningen te trekken. Ook hierdoor kan aanzienlijke schade ontstaan.


Reiniging van de bank

Dat bekledingsstof in de loop van de tijd vuil wordt is niet te voorkomen. De mate van vervuiling en het tempo waarin dit plaatsvindt is wel te beïnvloeden. Honden en katten op de bank versnellen het vuil worden en komen de levensduur van het bankstel bovendien niet ten goede. Een bank schoon houden met kleine kinderen is bijna een onmogelijke opgave. Maar door kinderen niet te laten eten op de bank kunnen ongelukjes wel worden voorkomen. Maar zelfs al bent u nog zo voorzichtig, de bank zal op den duur vuil worden.

Bekledingsstof moet dus regelmatig gereinigd worden. Het minste dat u kunt doen is regelmatig stofzuigen. Gebruik bij het stofzuigen niet de harde vloerborstel, maar het speciale meubelmondstuk en werk rustig in banen de bekledingsstof af. Als er zand in de zitbank zit zal deze er alleen uitgaan als u rustig te werk gaat. 1 x in de maand goed zuigen is 10 x beter dan wekelijks slecht en snel zuigen.

Gebruik voor het reinigen van de bekledingsstof geen zeep. Zeep is vettig en als deze niet volledig uit de bekledingsstof wordt verwijderd zal deze snel nieuw vuil aantrekken. Gebruik zeker geen flacons of spuitbussen uit het aanrechtkastje. Deze zijn primair bedoeld voor gladde oppervlakten en niet voor bekledingsstoffen. De kans op beschadiging van de bekledingsstof is bij gebruik van dit soort schoonmaakmiddelen erg groot. Zeker als deze middelen een bepaalde mate van bleek bevatten!

Het reinigen van de bekledingsstof met warm water is vaak voldoende om niet sterk hechtend vuil te verwijderen. Maak de bekleding nat met een spons, laat dit even inwerken en wrijf dan rustig met een droge witte badstof of katoenen doek over de bekleding. Maak daarbij wel altijd de hele zitting of bank nat en niet alleen maar het plekje. Werk dus “van naad tot naad”. Anders krijgt u, zoals op de foto hiernaast te zien is, kringen. Deze zijn daarna alleen nog maar met een professionele behandeling te verwijderen.

Maar u zult uiteindelijk toch gaan zien dat de bank niet “schoon” meer is. Niet vreemd want met deze methode wordt niet al het vuil verwijderd en zal er ook vuil over de hele zitting worden uitgewreven. Een grondige dieptereiniging van de bekleding is dan noodzakelijk.


Vlekken verwijderen 

Het verwijderen van vlekken is iets heel anders dan het reinigen van de bank. Vuil worden van het bankstel is een geleidelijk proces. Vlekken ontstaan omdat er een substantie op de bekledingsstof is gevallen. Zodra er iets op de stof is gevallen is moet dit zo snel mogelijk verwijderd worden.

Als het een vaste substantie is, moet u dit direct met een lepel verwijderen. Werk daarbij van buiten naar binnen toe en druk zo min mogelijk in het weefsel. Daarna de plek behandelen zoals bij een vloeibare substantie is aangegeven.

Als het een vloeibare substantie is, moet u dit eerst zoveel mogelijk verdunnen met lauw water. Daarna deppen met een witte badstoffen handdoek of met een keukenrol (beslist niet wrijven). De meeste vlekken zijn met lauw water goed te verwijderen. Herhaal deze behandeling zo vaak als nodig. Leg uiteindelijk een vochtige witte badstoffen handdoek op de plek en laat deze liggen tot deze droog is.

Als er na behandeling vlekken achterblijven kunt u beter een professionele meubelreiniger raadplegen en hen vragen de vlek te behandelen. Ga dus niet zelf rommelen met allerlei chemische middeltjes.


Oude vlekken en kringen op de bank

Oude vlekken kunt u beter direct door een goede meubelreiniger laten behandelen. Ga ook hiermee niet zelf aan het rommelen met allerlei chemische middeltjes. De kans dat u het erger maakt is dan zeer groot.

Wilt u advies van een meubelreinigingsspecialist? Of uw bank een goede complete dieptereiniging laten geven? Heeft u vlekken in de stof die u er zelf niet (meer) uitkrijgt?

Dan kunt u het beste contact opnemen met een professionele meubelreiniger, zoals www.demeubelreiniger.nl. Bel 0172 496 187 of stuur een mail naar info@demeubelreiniger.nl voor het ontvangen van een vrijblijvende prijsopgave of voor advies.