5 tips voor een natuurlijke nachtrust

Tip 1: ontspan je lichaam

Om goed te kunnen functioneren en goed in je vel te zitten is een goede, natuurlijke nachtrust van belang. Zo kun je de volgende dag weer goed presteren en zul je goed gehumeurd zijn. Niet iedereen lukt het om gemakkelijk in slaap te kunnen vallen, daarom hebben we een aantal tips voor je goed in slaap te vallen.

Hoe ontspan je je lichaam voor het slapengaan? Neem een lekkere warme douche waardoor je spieren soepel en ontspannen worden. Je lichaam is namelijk de hele dag al actief bezig geweest. Is het lastig om je lichaam te ontspannen? Controleer dan of er drukpunten zijn op het lichaam die storend zijn. Dit is een veel voorkomend probleem. Is dit het geval raden wij je aan om een zachter matras of topper te nemen. Als je geen storende drukpunten op je lichaam voelt, zal het ontspannen van het lichaam een stuk gemakkelijker worden.   

Tip 2: zorg dat het donker is in je kamer

Van nature zal het lichaam in slaapstand gaan op het moment dat de zon onder is en het donker is. Zorg er daarom voor dat het donker is in de slaapkamer. Hierdoor zal je sneller in slaap komen en kun je die zo gewenste natuurlijke nachtrust realiseren. Dim de lichten een uurtje voor het slapen gaan in het hele huis. Dit versterkt het natuurlijke proces om in slaap te komen.

Tip 3: let op je eten en drinken

Om een rustige nachtrust tegemoet te gaan is het van belang dat het lichaam van binnen niet meer actief aan het werk moet tijdens het slapen. Het is daarom belangrijk om minimaal 3 uur voor het slapengaan gegeten te hebben. Als het lichaam vlak voor het slapen gaan voeding binnen krijgt zal het lichaam op volle toeren gaan werken om alles te kunnen verteren en te verwerken. Hier krijg je ook energie van en dat werkt niet mee om in slaap te komen. Drink ook geen koffie meer na het avondeten. In koffie zit namelijk cafeïne en die versterkt het hormoon dat adrenaline aan maakt. Dit hormoon staat erom bekend dat het energie aan je lichaam geeft.

Tip 4: beweeg overdag voldoende

Wanneer het lichaam overdag voldoende beweging krijgt zullen het zenuwstelsel en de spieren vermoeid raken. Hierdoor zal het lichaam belang hebben bij een goede nachtrust. Als je later op de dag of aan het begin van de avond nog gaat sporten zul je merken dat het lichaam enorm actief is. Je zal na het sporten wel vermoeid zijn, maar voordat je lichaam nog niet. Dat is nu nog hard aan het werk om het lichaam tot rust te kunnen krijgen. Dit kost erg veel tijd en zorgt er voor dat je slecht in slaap kunt komen.

Tip 5: inrichting van de slaapkamer

De slaapkamer is bedoeld om te slapen. Als je ‘s avonds na een lange drukke dag weer je slaapkamer binnenkomt, is het de bedoeling dat je het gevoel krijg van rust. De slaapkamer moet, niet geheel verrassend, in het teken staan van rust en slapen. Maak daarom geen werkplek in de slaapkamer. Als je je slaapkamer ook als werkplek gebruikt, is het moeilijk werk gescheiden te houden van de nacht en zul je waarschijnlijk nog aan je werk denken op het moment dat je in slaap probeer te komen.

Conclusie: de natuurlijke nachtrust binnen handbereik

Met bovenstaande 5 tips is een natuurlijke nachtrust voor iedereen haalbaar. Het vereist wat discipline, maar je lichaam zal je dankbaar zijn! En hoe fijn is het om elke dag uitgerust en fris & fruitig aan de dag te beginnen? Succes!

Winkelwagen
Scroll naar boven