Welke maat boxspring moet ik kiezen?

Welke afmeting boxspring is het beste? Je vraagt je vast wel eens af of het bed te groot of te klein voor jou of jullie samen is. Welke afmeting past bij jou? Welke maat boxspring moet je kiezen? En waar moet je op letten?

De lengte van het bed

Als je slaapt draai je zonder dat je het weet in allerlei houdingen. De meeste mensen slapen vooral op hun zij, dus met de benen licht gebogen. Je benut dus zelden de normale lengte van het bed (namelijk 2 meter). Een extra lang bed (bijvoorbeeld van 2.20 m) is dus waarschijnlijk niet nodig. Een bed met een lengte van 2 meter volstaat voor veruit de meeste mensen. Mocht je langer dan 190 cm zijn, overweeg dan om een langer bed te nemen. Zie de tabel hieronder voor indicaties voor de lengte van je bed.

LichaamslengteLengte bed
Tot 180 cm200 cm volstaat
180 – 190 cm200 cm volstaat, 210 cm kan
190 – 200 cm200 cm volstaat voor zijslapers, 210 cm de betere keus, 220 cm voor extra comfort
200 cm en langerMinstens 210 cm, nog liever 220 cm

De breedte van het bed

Om de gewenste breedte van het bed te bepalen, is het allereerst belangrijk of je alleen of samen met je partner in het bed slaapt. Voor alleenslapers geldt: 80 cm of 90 cm breed. Als je met zin tweeën slaapt, neem dan een bed van minstens 140 cm breed. Slaap je graag tegen elkaar of lekker dicht bij elkaar, kies dan een bed van 140 of 160 cm breed. Ga dan niet voor de grotere boxspring maar pak een maatje kleiner. Dit scheelt niet alleen geld maar ook ruimte in de slaapkamer en dat is altijd fijn!  Slaap je liever niet dicht bij elkaar en heb je ook je eigen ruimte in ben nodig, ga dan voor een lekker groot bed van minimaal 160 cm, maar liever nog 180 cm breed.

Type slaperBreedte
Alleenslaper, geen behoefte aan veel ruimte80 cm, liever 90 cm
Alleenslaper, behoefte aan veel ruimte140 cm (twijfelaar)
Samenslaper, altijd tegen elkaar140 cm of 160 cm
Samenslaper, maar voor ieder de ruimte160 cm, liever 180 cm

De hoogte van het bed

Tot slot kun je ook nog rekening houden met de hoogte van het bed. Wat is handig en verstandig? Een gemiddelde instaphoogte van een bed is rond de 60 cm. Voor de meeste mensen maakt het niet zo veel uit of het bed een paar centimeter van deze standaard afwijkt. Je merkt er tijdens de nachtrust uiteraard niets van. Als je normaal fit bent en geen mobiliteitsproblemen hebt, hoef je niet op de instaphoogte te letten.

Mocht je nu wat minder mobiel zijn of bijvoorbeeld minder makkelijk kunnen bukken, overweeg dan om een iets hogere instaphoogte van bijvoorbeld 65 cm. Dit geldt bijvoorbeeld voor veel echt oude mensen.

Meubelboer heeft een aantal verschillende instaphoogtes per model bed. We hebben bijvoorbeeld de ultra comfort boxspring met een instaphoogte van ca. 57cm. Dit is iets lager dan gemiddeld. Wil je liever een bed met een iets hogere instaphoogte dan kun je bijvoorbeeld voor een gustavo boxpring kiezen. Deze heeft een instaphoogte van ca. 65 cm. Dat lijkt een klein hoogte verschil maar het verschil is goed te merken en voor mensen die wat moeilijker door de knieën kunnen gaan, helpt dit wel degelijk een beetje.

De juiste maat boxspring

We hopen dat het nu duidelijk is welke maat boxspring het beste geschikt voor jou is. Het is dus persoonlijk en hangt van een aantal factoren af. Met deze handleiding lukt het je als het goed is om je keuze te maken.

Winkelwagen
Scroll naar boven