goede nachtrust is belangrijk

De 3 belangrijkste tips voor een gezonde nachtrust!

  • Ben je vaak moe overdag?
  • Merk je dat je tijdens je werk wel zou kunnen slapen?
  • Word je vaak ‘s ochtends wakker en voel je je dan nog steeds moe?
  • Slaap je onrustig en word je vaak vakker tijdens je slaap?

Dan is het tijd om eens aandachtig naar je slaap te kijken en deze te optimaliseren. Dit zijn geen hippe praatjes, maar is waarschijnlijk écht zinvol voor je. Lees snel de 3 belangrijkste tips!

1. Zorg voor goede ventilatie

Een slaapkamer die regelmatig wordt geventileerd zorgt voor een goede luchtkwaliteit. Een vochtige of droge slaapkamer is niet goed voor de gezondheid en komt een goede nachtrust niet ten goede. Door een goede luchtcirculatie in de kamer verklein je de kans op vochtverlies tijdens de slaap en dat zorgt weer voor een betere en gezonde nachtrust.

Als er veel vocht in de slaapkamer aanwezig is, verhoogt dit daarnaast de kans op schimmel in je slaapkamer. Er kan dan te veel vocht op de muren en het matras komen waardoor het zal beginnen te schimmelen. Maar wees gerust, het is gemakkelijk om dit te voorkomen! Zet simpelweg het raam elke dag even 10 minuten open en voorkom op deze manier eventuele schimmelvorming.

2. Rust in de kamer

Kies voor een rustige en opgeruimde slaapkamer! Voor sommigen een overbodige tip, voor anderen daarentegen zeker géén overbodig advies. Onderschat dit niet! Een nette, opgeruime slaapkamer zorgt ervoor dat je beter tot rust komt en de nachtrust zo optimaal mogelijk wordt vormgegeven. Als alles in de kamer netjes is opgeruimd en schoon is dan geeft je dit een prettig gevoel. Als je ’s avonds de opgeruimde slaapkamer binnenstapt, zal het rustige gevoel meteen over je heen komen en ga je met veel plezier naar bed.

Met een rustige slaapkamer bedoelen we overigens niet alleen een rustig ingerichte en opgeruimde slaapkamer, maar ook dat het er stil is. Ook hiervoor geldt weer dat de meesten dit wel zullen weten, maar zie het dan als een vriendelijke herinnering van ons aan het belang van stilte in je slaapkamer. Onderschat dit nooit!!

Als je slaapkamer nu niet stil genoeg is, wat kun je dan doen? Het is vaak lastig om een kamer te isoleren, want we denken dan al gauw aan het isoleren van de muren en raamkozijnen. Die ingrepen zijn vaak (te) kostbaar. Er is echter een makkelijkere manier: kies voor geluidswerende, dikke gordijnen en monteer tochtstrippen bij deuren en ramen. Een kleed of tapijt in de slaapkamer dempt het geluid ook. Met een relatief kleine uitgave kun je zodoende een stillere slaapkamer creëren en dit betaalt zich uit via een betere nachtrust!

3. Weg met de klamme zomernachten en te koude winternachten!

Als het in je slaapkamer te warm of te koud is, slaap je meestal minder goed. In de zomernachten slaap je vaak onrustig door de hitte, waardoor je veel zweet en draait en daar word je dan weer wakker van. In de winternachten is het vaak te koud in de kamer en in bed, waardoor het kan zijn dat je het te koud hebt en slecht(er) slaapt.

Nu komt het: er is een perfecte temperatuur voor de nachtrust.

Uiteraard verschilt het een beetje van mens tot mens, maar veel mensen vinden 17 graden in de slaapkamer het fijnst om bij te slapen. Zorg er dus voor dat de slaapkamertemperatuur rond deze temperatuur is.

Je lichaamstemperatuur is rond 3 a 4 uur in de ochtend het laagst, terwijl deze in de avond rond een uur of 7 het hoogst is. Om goed te kunnen slapen daalt je lichaamstemperatuur altijd een beetje. Gebruik daarom niet te dikke dekbedden waardoor je te warm blijft en een onrustige nacht tegemoet gaat. Wissel per seizoen de dikte van het dekbed en je zal zien dat het slapen een stuk gemakkelijker zal zijn en je uitgeruster wakker wordt.

Dus: optimaliseer je slaap en sta elke dag fris & fruitig en vol kracht en goede moed op. Begin er vandaag nog mee!

Winkelwagen
Scroll naar boven